Tel kırma gerçek bir türk sanatı olup Bartın yöresinde 1800’lerin sonu 1900’lerin başında görülmüştür. Telkırma bir nakış tekniği olan “sarma”dan çıkmıştır. İplerle yapılan sarma, gümüş telle de yapılır. Teller makas kullanmadan elle kırılır, özel gümüş yassı bir iğne ile işlenir.
Masa Örtüsü

Sehpa Örtüsü

Telle artılar ve çarpılar yapılarak tel kırma ortaya çıkmıştır. Teknik her geçen gün gelişmiş ve bugünkü halini almıştır. İlk zamanlar tülbentlere ve çarşaflara işlenen teller, teknolojinin gelişmesi ve hayal gücüyle her türlü kumaşa işlenmeye başlanmıştır.
Bihassa petek tüller başta olmak üzere sayılabilir kumaşların hepsinde kolaylıkla işlenebilmektedir.
Özellikle kına baş örtüsü modelleri ile tanınan ve yayılan tel kırma, gelinlik kızların çeyizlerini güzelleştiren birçok ürünle de gönüllere taht kurmuştur.
Yaptığımız masa ve konsol örtüsünde kullandığımız çok eski tel kırma işinin telleri gerçek altın suyuna batırılarak yapıldığından yarım asrı geçen bir süreden sonra bile hala parlaklığını koruyan altın kaplama teller kendine hayran bırakan bir sanattır.
Tel kırma işleme tekniğiyle diğer nakış tekniklerinden çok farkı ve görünüş itibari ile de göz alıcı bir işleme çeşitidir.