Kanaviçe Montajı

Bir müşterimizin 25 yıl önce yatak çarşafı olarak beyaz patiska kumaşa düz sıralı şekilde işlediği kanaviçeyi pike takımına dönüştürme çalışmamızı video şeklinde sizlerle paylaşıyoruz.

Videosunu izleyeceğiniz kanaviçe 25 yıl önce beyaz patiska kumaş üzerine birbirinin ardına sıralı şekilde işlenmiş bir şekilde atölyemize getirildi. Müşterimiz bu kanaviçerden pike takımı yapılmasını istedi.

Patiska kumaşa işlenmiş kanaviçeyi önce kolaladık. Kola kumaşın daha diri olmasını ve işlemenin daha diri olmasını ve işlemenin daha geç kirlenmesini sağlar. Aynı zamanda kola kanaviçenin daha doğru bir şekilde kesilmesine yardımcıdır.

Kolalı kanaviçeyi kenarlarından iki-üç milimetre kumaş kalacak şekilde makasla eski kumaşından mümkün olduğu kadar temizlemeye çalışırız. Bu aşamadaki kesimin doğru olması ev hızlı yapılmaması çok önemlidir zira fazladan kalan bir kumaş görüntü kirliliğine neden olabileceği gibi çok fazla dibten kesilen kumaş da montaj aşamasında güçlük yaratır.

Kesilmiş kanaviçeler pike kapağı olarak hazırlana pamuk saten kumaşa mizanpaj yapılmak suretiyle en uygun görsel estetik şekil yakalanarak iğnelerle tutturulur. Dikiş makinası ile kanaviçeye tüm kenarlarından büyük bir titizlikle ,yavaş bir şekilde montaj yapılır. Daha sonra nervül ile kanaviçenin kenarları daha da belirginleştirilir.

Kanaviçe Hakkında Genel Bilgi

Kanaviçe İşleme Tekniği Türklerde 16. yüzyıldan itibaren uygulanmaya başlanmış fakat 19. yüzyıldan itibaren yaygınlaşarak Anadolu Türk halk işlemeleri içerisinde yerini almıştır.

Kanaviçe işi 15. ve 16. yüzyıllarda bütün avrupaya yayılmış ve özellikle İngiltere, Fransa ve İtalya kadınlarının çok dikkatini çekmiştir.

20 yüzyıl kanaviçe işi daha az iplik kullanılarak yapıldığı için tercih edilerek yapılmış ve halen de yapılagelmektedir.

İşlemecilik insanlık tarihi kadar geçmişi olan ve dikiş dikmekle başlamş çok eski bir el sanatıdır. İlk örneklerine Orta Asya’da Türklerinde rastlanır. Bu işleme sanatı gözlerle, elçilerle batıya ve diğer ülkelere yayılmıştır.

Anadolu’da “Kız beşikte, çeyiz eşikte” atasözü Türklerin İşleme Sanatına verdiği önemi göstermektedir.
geleneksel kültürümüzde yeri olan ve güncelliğini halen sürdüren kanaviçe işleme çeşitlerinin en çok tercih edileni olma özelliğinin yanı sıra işlenmesi kolay, kullanımlı ve dayanıklılığı açısından her zaman gündemde kalmayı başarmıştır.

Kanaviçenin pramitler kadar eski olduğu söylenir. En eski el işi atina’da bulunmuştur. 5. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen el işinin bazı yerleri silinmiş olmasına rağmen uzmanlar tekniğin kanaviçe tekniği olduğu konusunda fikir birliğindedirler.